Quantcast
Channel: Begraafplaatsen - Stichting Dodenakkers.nl
Viewing all 155 articles
Browse latest View live

Vught - RK Begraafplaats Onze Lieve Vrouw Middelares Aller Genaden

$
0
0

 

In het noorden van Vught ligt verscholen achter een voormalig parochiecomplex een zeer bijzondere begraafplaats. Niet bijzonder in de zin dat het een katholieke begraafplaats is, maar vanwege het ontwerp! Deze begraafplaats is namelijk ontworpen door de bekende architect A.J. Kropholler. In de jaren dertig van de 20ste eeuw tekende Kropholler het ontwerp voor het klooster en bejaardentehuis "Mariënhof". Daarbij hoorde ook een kerk, woningen, verschillende scholen, een pastorie en een begraafplaats annex processiepark.
Kropholler had geen beroepsopleiding tot architect genoten, maar werkte zich zelf op door werktekeningen van gebouwen te maken. In eerste instantie legde Kropholler zich toe op kantoorpanden en winkels maar in zijn latere werk verschoof het accent meer naar kerkbouw en al wat daar mee samenhing. De Mariakerk te Vught was de eerste kerk die Kropholler in Noord-Brabant bouwde. De bouw van het totale complex duurde, met enige onderbrekingen, van 1934 tot 1954. Kropholler was van mening dat kunstwerken in en om een gebouw ondergeschikt dienden te zijn aan de architectuur. De inrichting en afwerking van het complex kenmerkt zich dan ook door harmonieuze ontwerpen van de hand van Kropholler. Het was niet zo dat de ontwerpen perse voor deze kerk gemaakt werden, maar ze waren wel passend bij het geheel.
Interieurstukken in de kapel van Mariënhof komen daarom sterk overeen met die in de kerk. Bij de bouw van het complex werden veel landelijke en regionale kunstenaars en andere vaklieden ingeschakeld, waaronder Mari Andriessen.
Bakstenen kruisIn de jaren zeventig begon de neergang van het complex. Als eerste werd het processiepark afgestoten. Het werd alleen nog gebruikt door zusters en bejaarden wat de hoge onderhoudskosten niet meer rechtvaardigde. Ook de processiekapel achter de begraafplaats werd verkocht. Nog later werd de pastorie verhuurd. Na een kentering eind jaren tachtig kwam in 1999 toch het onherroepelijk besluit van het Bisdom dat de kerk onttrokken zou worden aan de eredienst. Anno 2002 is het complex bijna verlaten en wacht het op een nieuwe eigenaar. De begraafplaats wordt evenwel nog gewoon gebruikt door de parochie van Vught-noord.
Het complex is inmiddels opgenomen op de lijst van beschermde rijksmonumenten.

 


Vught - Graven van de families Martini, Van Beresteijn en Marggraff

$
0
0

 

 

Begraven op eigen grond

Overal waar mensen zich vestigen, zal zich na korte of lange tijd de noodzaak voordoen om medemensen te begraven. In Vught lagen de oudste graven bij en in de St.-Lambertuskerk en de oude St.-Pieterskerk of Strooien kerk op het latere Maurickplein, op en rond de Joodse begraafplaats aan de Berkenheuveldreef en bij een oude kapel in Cromvoirt. In 1830 werd de Algemene begraafplaats aangelegd. Later volgden begraafplaatsen van parochies, kloosters, psychiatrisch ziekenhuis Voorburg en de protestantse begraafplaats Ouwerkerk. [1]
Graf van mr. W.F.E. Marggraff (1923-2003) op zijn landgoed Zionsburg. (Foto Liesbeth Sidler, 31 maart 2004) Dit artikel zal gaan over de graven die drie aanzienlijke, Vughtse families op eigen grond hebben gerealiseerd. De oudste grafkelder op particuliere grond is die van de familie Martini aan de Martinilaan met een eerste bijzetting omstreeks 1813. Veel aandacht zal uitgaan naar grafkelders van de familie Van Beresteijn [2] die twee eeuwen op kasteel Maurick heeft gewoond: de grafkelders in de St.- Lambertus- en de St.-Pieterskerk, een grafkelder op de Algemene begraafplaats en tenslotte een grafkelder op eigen terrein in het bos van Maurick. De eerste bijzettingen vonden daar omstreeks 1840 plaats. Het derde graf op eigen grond is van de in 2003 omgekomen Mr. W.F.E. Marggraff in het park bij zijn landhuis Zionsburg in het centrum van Vught.

 

Vught - De grafzerk bij de Vughtse toren

$
0
0

 

Onthulling van de grafsteen tegen de noordwand van de St.-Lambertustoren door burgemeester Roderick van de Mortel en wethouder Ben Brands. Rechts staat Bertie Geurts, projectleider van de restauratie van de toren door Bouwbedrijf Van Dinther te Schaijk. (Foto Freek Jansen, 28 augustus 2007)In 2006-2007 onderging de Vughtse St.‑Lambertustoren een ingrijpende restauratie. In augustus 2007 vond een feestelijke afronding plaats door de onthulling van een enorme grafsteen tegen de noordelijke muur van de toren. De zerk lag oorspronkelijk op het St.‑Lambertskerkhof en dekte het graf van de veertienjarige Pieter Anthony van Wiedenkeller. Hij werd in 1775 in de protestantse Lambertuskerk in Vught gedoopt en overleed in 1790. Zijn grafsteen heeft sinds 1790 op verschillende plaatsen gelegen. Naarmate het onderzoek naar de achtergronden van de zerk vorderde, ontrolde zich een opmerkelijke geschiedenis.

 

De familie van Pieter Anthony van Wiedenkeller

Pieter Anthony was de zoon van Johan Balthasar van Wiedenkeller en Maria Agatha Louise von Reden. Met deze ouders en zijn grootouders had hij een kleurrijke achtergrond. In de verschillende archiefstukken en publicaties worden zowel hun voor- als achternamen op diverse manieren geschreven. Zo wordt de naam van Pieter Anthony’s familie nogal eens als Van Wijdenkeller weergegeven. In dit artikel wordt gekozen voor Van Wiedenkeller, behalve als het om citaten gaat. [1]

Son en Breugel - Graf echtpaar Van Hoven

$
0
0

 

De kleinste begraafplaats van Nederland?

Overzicht van het graf met op de achtergrond de vijver.Ingeklemd tussen de bebouwing van de Europalaan en een grote vijver ligt de van oorsprong algemene begraafplaats van Son en Breugel. De “begraafplaats” is niet groter dan enkele vierkante meter en er bevindt zich slechts één zichtbaar graf. Hoe kwam dat graf daar? Daarvoor moeten we terug naar het eind van de 19de eeuw toen religie een grote rol speelde. Waarom bestaat het graf nog steeds? Hiervoor moeten we een blik werpen op de personen die er begraven liggen.

Op 12 juli 1895 overleed Wilhelmina Jacoba van Hoven – van Heusden in de leeftijd van 96 jaar. Zij was op 14 juni 1799 geboren te Hilvarenbeek. Op 8 september 1833 trouwde zij met Samuel van Hoven. Het echtpaar vestigde zich in Breugel. Vanaf 1837, tot aan haar dood, woonde Wilhelmina van Hoven aan de (nu) Dommelstraat 12 te Son.

Oirschot - Familiebegraafplaats De Girard de Mielet van Coehoorn

$
0
0

 

De familie

De familie De Girard de Mielet van Coehoorn heette oorspronkelijk De Girard en is een oude Franse adellijke familie waarvan de stamboom teruggaat tot 1355. Sinds de 17de eeuw bezat de familie het landgoed Mielet in Frankrijk. De eerste De Girard die zich De Girard de Mielet noemde, was Victor de Girard de Mielet. Hij kwam als militair naar de Republiek der Verenigde Nederlanden en werd in 1761 officier in Statendienst. Hij trouwde in 1761 in St. Oedenrode met Aldegonda Petronella van Coehoorn. Haar overgrootvader Gideon van Coehoorn was een broer van de bekende vestingbouwkundige Menno van Coehoorn. De zoon van het echtpaar De Girard de Mielet-Van Coehoorn nam de naam van zijn moeder erbij aan en heette daarna voluit: Lodewijk François de Girard de Mielet van Coehoorn. Het was zijn zoon die in 1828 werd ingelijfd in de Nederlandse adel en in 1829 de titel van baron bij eerstgeboorte kreeg.
Deze Jan Philip baron de Girard de Mielet van Coehoorn en zijn echtgenote Jonkvrouwe Elisabeth Wilhelmina de Bye waren de eersten die hun laatste rustplaats vonden op de familiebegraafplaats en van hen stammen alle begraven De Girard de Mielet van Coehoorns af.

 

Helenaveen - de Protestantse en de Rooms-Katholieke Begraafplaats(en)

$
0
0

 

In 1852 verkregen Jan en Nicolaas van der Griendt uit 's-Hertogenbosch toestemming om in een afgelegen deel van de Peel 610 bunders hoogveen te vervenen en af te graven. De maatschappij die daartoe werd opgericht werd vernoemd naar Helena Panis, de vrouw van Jan van der Griendt: "Maatschappij voor de aanleg en verveening van de Peel genaamd Helena-Veen". In 1853 startte deze Maatschappij met het graven van de Helenavaart, zodat het veen per schip via de Noordervaart en de Zuid-Willemsvaart afgevoerd kon worden. Toen de vervening in noordelijke richting verschoof werd ook het kanaal verlengd tot aan de spoorlijn Deurne-Venlo die in 1866 was aangelegd. In de zuidoosthoek werd, nadat daar bijna alle veen vergraven was, een kleine nederzetting gebouwd, letterlijk in niemandsland. Op de militaire kaarten van Noord-Brabant, die rond het midden van de 19de eeuw ingemeten werden, is tussen de dorpjes Liessel en Kronenberg een enorme leegte te zien. Dat zou met de vervening snel veranderen.

De eerste (nood)kerk in 1875 met links de begraafplaats, gelegen aan de huidige Fruitweg.De kleine nederzetting kreeg in 1857 een katholieke noodkerk aan de huidige Fruitweg (in de omgebouwde stal van een boerderij) en een naam: Helena-Veen. Er werden sloten en kanalen aangelegd maar ook zand- en grindpaden met beplanting van eikenbomen erlangs. De verkaveling gebeurde zeer systematisch wat vandaag de dag nog goed te zien is in de omgeving van Helenaveen. In 1874 was de kleine nederzetting al gegroeid tot 432 inwoners met gebouwen aan weerszijden van de Helenavaart. In 1882 werd een grotere katholieke kerk in gebruik genomen nadat het dorp in 1868 ook een protestantse kerk had gekregen.

 

Deurne - Protestantse begraafplaats Helmondseweg

$
0
0

 

Overzicht_2Rondom het monumentale protestantse kerkje aan de Helmondseweg in Deurne ligt een kerkhof voor leden van de protestantse gemeente in Deurne. Qua sfeer en uitstraling passen kerk en kerkhof goed bij elkaar. Het geheel is ommuurd met voornamelijk een lage muur. De begraafplaats werd aangelegd in 1863. Direct naast de kerk aan de rechterkant bevindt zich het oudste gedeelte met een enorme beuk, zeven oude grafzerken en enkele staande grafmonumenten met hekwerk. Rechts daarvan bevindt zich het kerkhof dat nog in gebruik is en waar leden van de protestantse gemeente voor een periode van maximaal veertig jaar rechten op een graf kunnen verwerven. Het kerkhof ziet er verzorgd uit maar hier en daar is duidelijk de tand des tijds te zien. Dit verhoogt de sfeer van de plek, welke gekarakteriseerd kan worden als 'sterven in schoonheid'. De oudere graftekens stammen vooral uit de tweede helft van de 20ste eeuw en zijn duidelijke voorbeelden van de vormgeving uit die periode, waarin men vaak gebruik maakte van (gegoten) cementbeton of Belgische hardsteen. Vanaf de tachtiger jaren ging men meer gebruik maken van gepolijste, geprefabriceerde stèles van (veelkleurig) graniet. Aan de linkerzijde van de kerk ziet men vooraan een klein aantal (granieten) grafstenen, daarachter een oud lijkenhuisje en daarachter een kaal veld.

 

Geschiedenis van de protestantse begraafplaatsen in Deurne

Toen de katholieken van Deurne in 1799 de grote kerk weer in handen kregen, werd een regeling getroffen met betrekking tot de begraafplaats. Het kerkhof zou blijven dienen tot een begraafplaats "voor alle lijken zonder onderscheid" en dus bleven ook de protestanten er hun doden begraven.[1,2] Er zal waarschijnlijk wél een apart gedeelte van het kerkhof geweest zijn dat was bestemd voor protestanten. In eerste instantie was men bij de naasting van de kerk "vergeten" om een taxatie van de waarde van het kerkhof te doen. Kort voordat op 25 november 1799 de kerk definitief en officieel overging in handen van de katholieken werd die omissie alsnog goedgemaakt. Men kwam op een waarde van 367 gulden.[3] Uit het taxatierapport valt iets op te maken over de inrichting van het kerkhof. Er wordt namelijk gesproken van "opstaande bomen en omgelegen muren". Samen met de ruim 10.800 gulden die het kerkgebouw met de inventaris en inkomsten waard was, betekende dit dat er per protestant, waarvan er in totaal 52 in Deurne waren, 4 gulden en 15 stuivers moest worden betaald.
Erg respectvol ging men in het begin van de 19de eeuw niet om met de laatste rustplaats. Het kerkhof werd door het kerkbestuur voor enkele guldens per jaar aan particulieren verhuurd, waarschijnlijk om er vee op laten grazen. Geen wonder dat er regelmatig menselijke beenderen aan de oppervlakte kwamen. In de kerkrekeningen kan men dan ook vermeldingen aantreffen als: "Aan Geef Haazen voor doodsbeender raapen 3 stuijvers".[4] Deze bronnen geven in ieder geval ook aan dat er vermoedelijk geen of nog zeer weinig grafmonumenten op het kerkhof waren te vinden.

 

Breda - Grote Kerk

$
0
0

 

Ontstaansgeschiedenis

De eerste vermelding van een stenen kerk in Breda komt men tegen in een oorkonde uit 1269. Uit een oorkonde van Elisabeth van Breda en Arnoud van Leuven, de toenmalige Heer van Breda, blijkt dat in het midden van de dertiende eeuw de toen bestaande kerk door een nieuwe werd vervangen. De volgende belangrijke gebeurtenis vindt plaats in 1303. Raso II van Gaveren, Heer van Breda, verheft de kerk tot een collegiale kerk. Vanaf dat moment wordt de kerk bestuurd door een kapittel, eerst bestaande uit acht en later uitgebreid tot twaalf of dertien kanunniken. Als halverwege de veertiende eeuw, Jan I van Polanen zich als Heer van Breda ook daadwerkelijk vestigt in Breda begint voor Breda en voor de Grote Kerk een bloeiperiode. Het hoogtepunt van deze bloeiperiode wordt bereikt tijdens de heerschappij van Engelbrecht II van Nassau en Hendrik III van Nassau, beide hoge functionarissen aan het Habsburgse Hof.

 

Grafmonumenten

Aan deze oudste periode, de 14de eeuw, herinneren de twee grafmonumenten voor respectievelijk Jan I van Polanen en Jan II van Polanen. Beide staan in de noordelijke kooromgang, echter niet op hun oorspronkelijke plaats. Oorspronkelijk stond het grafmonument van Jan I van Polanen in de in 1372 gestichte grafkapel aan de noordzijde van het koor. Deze kapel zou in 1410 worden uitgebreid tot het zogenaamde Herenkoor, het koor voor de Heren van Breda. Op het grafmonument van Jan I van Polanen ligt hij zelf, overleden in 1378, temidden van zijn eerste en tweede vrouw, Oeda van Hoorne en Machteld van Rotselaar. Zijn derde vrouw is later bijgezet. Jan II van Polanen, overleden in 1394, ligt nu op een sarcofaag in een nis in de muur van de kooromgang. Het monument is hier naartoe verplaatst bij de uitbreiding van de kerk in het begin van de 16de eeuw, toen de kooromgang werd gebouwd, samen met de huidige Prinsenkapel aan de noordzijde en de Niervaartkapel aan de zuidzijde van de kerk.


's-Hertogenbosch - Begraven in en om de kathedrale basiliek van Sint Jan

$
0
0

 

De Sint Jan domineert al vele eeuwen de binnenstad van Den Bosch. Vroeger was de kerk met haar toren al van verre zichtbaar. Vandaag de dag levert alleen een blik vanuit het zuiden nog het eeuwenoude beeld op, met de stadswallen op de voorgrond. De Sint Jan is een voorbeeld van 'groot' Brabantse gotiek, in tegenstelling tot de gotiek van de veel kleinere dorpskerkjes in Brabant. De Sint Jan werd gebouwd op de plaats van een oudere kerk, waarvan de 13de eeuwse laatromaanse torenstomp behouden bleef. In de 14de eeuw was 's-Hertogenbosch een welvarende stad, het bouwen van een nieuwe kerk was bij uitstek het middel om hier uitdrukking aan te geven. Met de uit Frankrijk overgenomen gotische stijl kon een kerk worden gebouwd met hogere gewelven en grotere ramen. Onder leiding van Willem van Kessel werd omstreeks 1380 begonnen met de bouw van de kerk.
De weidsheid van de ruimte die de bouwtoepassingen uit de gotiek mogelijk maakten, is zeer imponerend en de hoogtewerking wordt nog versterkt door het feit dat de zuilen zonder een onderbreking van kapitelen overlopen in de gewelfribben. Gedurende de hele bouwperiode, tot in de 16de eeuw, werd vastgehouden aan een vaste opbouw van de wandindeling van de kerk. Hierdoor maakt het interieur van de kerk een zeer harmonieuze indruk. De buitenzijde werd versierd met alles wat de steenhouwers van die tijd konden leveren: beelden op de luchtbogen, fraai gebeeldhouwde pinakels, hogels, kruisbloemen en kraagstenen en talloze reliëfs boven de ramen van het hoogkoor en de straalkapellen. De kerk is helaas nooit voltooid. Toen men in de 16de eeuw de bouw staakte waren 7 traveeën van de kerk voltooid, terwijl dat er waarschijnlijk 9 of 10 hadden moeten worden. Daarmee bleef in ieder geval de oude toren bestaan en zelfs uitgebreid met een opbouw in gotische stijl. Waarschijnlijk werd dit als een tijdelijke oplossing gezien, maar uiteindelijk is er niet meer gebouwd aan de kerk, afgezien van de zeer omvangrijke restauraties die vanaf 1859 tot heden uitgevoerd worden.
De buitenzijde van de kerk mag dan interessant zijn, dat geldt zeker ook voor het interieur van de kerk. Het interieur bevat onder andere een fraai koperen doopvont uit 1492, koorbanken met houtsnijwerk uit het begin van de 15de eeuw, een midden 15de eeuwse preekstoel, gotische heiligenbeelden en fraaie altaren. Veel uit het interieur is echter verdwenen tijdens de restauraties en veel andere delen zijn 19de eeuwse kopieën van oudere stukken. Maar door de restauraties kwamen ook weer zaken aan het licht die lang verborgen waren geweest, zoals de oude beschilderingen.

 

Fryslân

$
0
0

 

Van de twaalf provincies in Nederland staat Fryslân op de 3e plaats qua aantal begraafplaatsen. Het gaat om 489 begraafplaatsen, waarvan 104 als gemeentelijke en 380 als bijzondere begraafplaats kunnen worden aangemerkt.

Noord-Brabant

$
0
0

 

De provincie Noord-Brabant heeft veruit de meeste begraafplaatsen in Nederland. De provincie behoort met zijn oppervlak en aantal bewoners tot de top drie en dat zien we dus ook terug in het aantal begraafplaatsen. Noord-Brabant komt tot een totaal van 647 begraafplaatsen, maar liefst 15% van het totaal aantal begraafplaatsen in Nederland. Van de 647 begraafplaatsen is slechts een kleine 16% (101) in handen van een gemeente. Dit percentage ligt ver onder het landelijk gemiddelde dat op iets meer dan 34% ligt. Zoals uit onderstaande taartdiagram snel duidelijk wordt zijn de meeste begraafplaatsen in Noord-Brabant van Rooms-katholieke signatuur. Meer dan 60% betreft een katholieke begraafplaats (waaronder bijna de helft van alle kloosterbegraafplaatsen in Nederland). Alleen in Limburg ligt het percentage katholieke begraafplaatsen nog hoger, terwijl dat voor heel Nederland gemiddeld op iets minder dan 30% ligt.

Groningen

$
0
0

 

Met 374 begraafplaatsen staat de provincie Groningen in de middenmoot. Qua aantal is de provincie vergelijkbaar met Noord-Holland, terwijl het aantal inwoners in Groningen maar een vijfde bedraagt van die in Noord-Holland. Per inwoner heeft Groningen dan ook na Friesland de meeste begraafplaatsen. Van de 374 begraafplaatsen is iets meer dan 35% (132) in handen van een gemeente. Dit percentage ligt ongeveer gelijk met het landelijk gemiddelde dat op iets meer dan 34% ligt. Bijna de helft van alle begraafplaatsen in Groningen is echter van PKN- of hervormde signatuur. Zoals te verwachten is het percentage katholieke begraafplaatsen in Groningen laag, slechts 4%.

Overijssel

$
0
0

 

Met 319 begraafplaatsen staat de provincie Overijssel op de achtste plaats. Het aantal begraafplaatsen per inwoner ligt onder het gemiddelde. Dat heeft er mee te maken dat in Overijssel relatief veel begraafplaats geruimd zijn. Van de 319 begraafplaatsen is bijna 36% (114) in handen van een gemeente. Dit percentage ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde dat op ruim 34% ligt. De gemeentelijke begraafplaatsen maken in Overijssel gelijk het grootste deel uit, want met 28% vormen de katholieke begraafplaatsen de tweede groep. De derde groep wordt gevormd door de joodse begraafplaatsen. Daarmee geeft Overijssel wel een enigszins afwijkend beeld ten opzichte van het landelijke gemiddelde. De verdeling naar aard/gezindte kan als volgt worden weergegeven:

Flevoland

$
0
0

 

Met 21 begraafplaatsen kent de provincie Flevoland het minste aantal begraafplaatsen van alle provincies. Het aantal begraafplaatsen per inwoner is dan ook het laagst in Flevoland. Daarmee tekent zich in Flevoland al duidelijk af dat er veel gecremeerd wordt in de provincie.
Van de 21 begraafplaatsen is ruim 90% (19) in handen van een gemeente. Dit percentage is fors hoger dan het landelijk gemiddelde dat op ruim 34% ligt, en daarmee het hoogst van alle provincies. De overige twee begraafplaatsen zijn een islamitische en een joodse begraafplaats, beide in Almere. Daarmee geeft Flevoland het meest afwijkende beeld van alle provincies ten opzichte van het landelijke gemiddelde. De verdeling naar aard/gezindte kan als volgt worden weergegeven:

Limburg

$
0
0

 

Met 431 begraafplaatsen bezet de provincie Limburg de vierde plaats op de lijst met meeste begraafplaatsen per provincie. Daarmee heeft Limburg de meeste begraafplaatsen per vierkante kilometer. Dat heeft zeker te maken met het feit dat het wateroppervlak in Limburg vrij gering is.

Van alle begraafplaatsen is slechts 19% (81 in totaal) in handen van een gemeente. Dit percentage is fors lager dan het landelijk gemiddelde dat op ruim 34% ligt, en daarmee na Noord-Brabant het laagst van alle provincies. Het grootste aandeel vormen de katholiek begraafplaatsen met maar liefst 67% (287). De overige 14% van de begraafplaatsen in Limburg is een verzameling van uiteenlopende aard. Joodse begraafplaatsen vormen met 4,5% de derde groep in Limburg. Daarmee wijkt Limburg behoorlijk af van het gemiddelde beeld dat we kennen van de meeste provincies. De verdeling naar aard/gezindte kan als volgt worden weergegeven:


Utrecht

$
0
0

 

Provincie UtrechtWat het aantal begraafplaatsen in de provincie Utrecht betreft komt de provincie op de tiende plaats. Dit aantal wordt gerechtvaardigd door het feit dat Utrecht van alle provincies het geringste oppervlak kent. Met de in totaal 206 begraafplaatsen scoort Utrecht wel hoger als het gaat om het aantal inwoners per begraafplaats. Daar zit Utrecht in de middenmoot.

Van alle begraafplaatsen is bijna 36% (74 in totaal) in handen van een gemeente. Dit percentage ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde dat op ruim 34% ligt. De tweede groep wordt gevormd door de katholieke begraafplaatsen met bijna 24% (49), gevolgd door 39 begraafplaatsen van hervormde signatuur (19%). Opvallend is het grote aantal particuliere begraafplaatsen in Utrecht. Met iets meer dan 11% vormt dit het dubbele van het landelijke gemiddelde. Joodse begraafplaatsen vormen met iets meer dan 5% slechts een kleine groep in Utrecht. Al met al is de situatie in Utrecht redelijk te vergelijken met het landelijke beeld. De verdeling naar aard/gezindte is in het diagram weergegeven.

leveringsvoorwaarden

$
0
0
Algemene Verkoopvoorwaarden
1. Toepasselijkheid
1.1 Op alle aanbiedingen, bestellingen en overeenkomsten van Stichting Dodenakkers.nl zijn bij uitsluiting van eventuele andere algemene voorwaarden deze Algemene Verkoopvoorwaarden (hierna: Voorwaarden) van toepassing.
1.2 Het doen van een bestelling houdt in dat u de toepasselijkheid van deze Voorwaarden aanvaardt.
1.3 Van het in deze Voorwaarden bepaalde kan slechts schriftelijk worden afgeweken, in welk geval de overige bepalingen onverkort van kracht blijven.
1.4 Alle rechten en aanspraken, zoals in deze Voorwaarden en in eventuele nadere overeenkomsten ten behoeve van Stichting Dodenakkers.nl worden bedongen, worden evenzeer bedongen ten behoeve van door Stichting Dodenakkers.nl ingeschakelde tussenpersonen en andere derden.

2. Overeenkomst
2.1 Een overeenkomst komt slechts tot stand na acceptatie van uw bestelling door Stichting Dodenakkers.nl. Stichting Dodenakkers.nl is gerechtigd bestellingen te weigeren dan wel bepaalde voorwaarden aan de levering te verbinden, tenzij uitdrukkelijk anders bepaald. Indien een bestelling niet wordt geaccepteerd, deelt Stichting Dodenakkers.nl dit mee binnen tien (10) werkdagen na ontvangst van de bestelling.

3. Prijzen/Aanbiedingen
3.1 Alle aanbiedingen van Stichting Dodenakkers.nl zijn vrijblijvend en Stichting Dodenakkers.nl behoudt zich uitdrukkelijk het recht voor om de prijzen te wijzigen, in het bijzonder wanneer dat op grond van (wettelijke) voorschriften noodzakelijk is.
3.2 Alle prijzen zijn vermeld in euro's en [exclusief] verzendkosten.

4. Retourzendingen
4.1 Alle artikelen kunnen na je binnen zeven (7) dagen na ontvangst zondermeer geretourneerd worden waarna de kosten worden teruggestort. Hierbij geldt echter nadrukkelijk dat de verzegeling/verpakking van de artikelen niet verbroken mag zijn en de artikelen in ongeschonden staat bij Stichting Dodenakkers.nl worden afgeleverd. Dit conform de Wet Verkoop op Afstand. Indien dit aspect niet in acht wordt genomen kan Stichting Dodenakkers.nl de artikelen helaas niet terugnemen en de betaling niet ongedaan maken.
4.2 U bent verplicht te controleren of de thuis bezorgde artikelen voldoen aan de bestelling. Indien dit niet het geval is, kan dit binnen zeven (7) dagen per e-mail gemeld worden aan Stichting Dodenakkers.nl onder vermelding van het ordernummer in het onderwerp van de e-mail met daarbij een duidelijke uiteenzetting waarom het artikel niet voldoet. Stichting Dodenakkers.nl zal het artikel vervangen of de betaling ongedaan maken indien is aangetoond dat het artikel niet geaccepteerd is op gegronde redenen.
4.3 In het uitzonderlijke geval dat u een artikel wordt toegezonden dat niet voldoet aan de bestelling dan behoudt Stichting Dodenakkers.nl zich het recht voor het artikel te vervangen door een nieuw exemplaar of het betaalde bedrag te retourneren. Stichting Dodenakkers.nl neemt in dit geval de kosten voor de retourzending voor haar rekening.
4.4 Indien u iets terug stuurt, volg dan deze stappen:
• Stuur een e-mail naar bestelling@dodenakkers.nl zodat wij uw zending verwachten. LET OP: Vermeld in het onderwerp van de e-mail het ordernummer of het factuurnummer dat u via e-mail hebt ontvangen.
• Verpak de artikelen dusdanig dat beschadiging wordt vermeden.
• Adresseer de artikelen duidelijk.

5. Betalingen
5.1 Betaling dient te geschieden zonder korting of compensatie binnen veertien (14) dagen na factuurdatum indien het leveringen binnen Nederland betreft, en binnen eenentwintig (21) dagen na factuurdatum indien het leveringen buiten Nederland betreft, tenzij schriftelijk anders wordt overeengekomen.
5.2 Indien u met enige betaling in gebreke bent, is Stichting Dodenakkers.nl gerechtigd (de uitvoering van) de betreffende overeenkomst en daarmee samenhangende overeenkomsten op te schorten, dan wel te ontbinden.

6. Levering
6.1 De door Stichting Dodenakkers.nl opgegeven levertijden zijn slechts indicatief. Overschrijding van enige leveringstermijn geeft u geen recht op schadevergoeding en evenmin het recht uw bestelling te annuleren dan wel de overeenkomst te ontbinden, tenzij de overschrijding van de leveringstermijn zodanig is dat van u redelijkerwijs niet kan worden verlangd dat u de overeenkomst in stand laat. U bent in dat geval gerechtigd de bestelling te annuleren dan wel de overeenkomst te ontbinden voor zover dat noodzakelijk is.
6.2 De levering van de producten geschiedt op de plaats en het tijdstip waarop de producten gereed zijn voor verzending aan u.

7. Eigendomsvoorbehoud
7.1 De eigendom van geleverde producten gaat pas over, indien u al hetgeen u op grond van enige overeenkomst aan Stichting Dodenakkers.nl verschuldigd bent, heeft voldaan. Het risico ter zake van de producten gaat reeds op het moment van de aflevering op u over.

8. Reclames en aansprakelijkheid
8.1 U heeft de verplichting om bij aflevering te onderzoeken of de producten aan de overeenkomst beantwoorden. Indien dit niet het geval is, brengt u Stichting Dodenakkers.nl daarvan zo spoedig mogelijk en in ieder geval binnen drie (3) dagen na aflevering, althans nadat constatering redelijkerwijs mogelijk was, schriftelijk en gemotiveerd op de hoogte.
8.2 Indien is aangetoond dat de producten niet aan de overeenkomst beantwoorden, heeft Stichting Dodenakkers.nl de keuze de desbetreffende producten tegen retournering daarvan te vervangen door nieuwe producten dan wel de factuurwaarde daarvan te restitueren
8.3 Indien u een product om welke reden dan ook niet wenst af te nemen, heeft u het recht het product binnen veertien (14) dagen na aflevering aan Stichting Dodenakkers.nl] te retourneren. Retourzendingen worden in dit geval slechts geaccepteerd indien het product en de originele verpakking onbeschadigd zijn, waarbij tevens geldt dat de kosten voor retourzendingen voor uw rekening komen.

9. Elektronische communicatie en bewijs
9.1 Voor misverstaan, verminkingen, vertragingen of niet behoorlijk overkomen van gegevens en berichten ten gevolge van het gebruik van Internet of enig ander communicatiemiddel in het verkeer tussen U en Stichting Dodenakkers.nl (dan wel door U ingeschakelde derden), is Stichting Dodenakkers.nl niet aansprakelijk, tenzij en voor zover sprake mocht zijn van opzet of grove schuld aan de zijde van Stichting Dodenakkers.nl.
9.2 De administratie van Stichting Dodenakkers.nl geldt als volledig bewijs van het bestaan, de inhoud en de uitvoering van de overeenkomst met U in een eventuele gerechtelijke procedure, tot op tegenbewijs door de partij, die zich beroept op het feit dat het bewijs niet betrouwbaar is.
10. Overmacht
10.1 Onverminderd de overige aan haar toekomende rechten, heeft Stichting Dodenakkers.nl in geval van overmacht het recht om, naar eigen keuze, de uitvoering van uw bestelling op te schorten, dan wel de overeenkomst zonder rechterlijke tussenkomst te ontbinden, zulks door u dit schriftelijk mee te delen en zulks zonder dat Stichting Dodenakkers.nl gehouden is tot enige schadevergoeding, tenzij dit in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn.
10.2 Onder overmacht wordt verstaan iedere tekortkoming welke niet aan Stichting Dodenakkers.nl kan worden toegerekend, omdat zij niet te wijten is aan haar schuld en noch krachtens de wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor haar rekening komt.

11. Diversen
11.1 Indien één of meer van de bepalingen van deze Voorwaarden of enige andere overeenkomst met Stichting Dodenakkers.nl in strijd mochten zijn met enig toepasselijk rechtsvoorschrift, zal de betreffende bepaling komen te vervallen en zal deze worden vervangen door een door Stichting Dodenakkers.nl vast te stellen nieuwe rechtens toelaatbare vergelijkbare bepaling.
11.2 Stichting Dodenakkers.nl is bevoegd om bij de uitvoering van uw bestelling(en) gebruik te maken van derden.

12. Toepasselijk recht en bevoegde rechter
12.1 Op alle rechten, verplichtingen, aanbiedingen, bestellingen en overeenkomsten waarop deze Voorwaarden van toepassing zijn, alsmede op deze Voorwaarden, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
12.2 Alle geschillen tussen partijen zullen bij uitsluiting worden voorgelegd aan de daartoe bevoegde rechter in Nederland.

Feedback formulier

$
0
0

Wilt u een reactie geven op één van onze artikelen? Vult u dan onderstaand feedbackformulier in. Probeert u in het geval van spelfouten zo duidelijk mogelijk te zijn.

{rsform 3}

Prijsvraag Kind van het Ereveld

$
0
0

Prijsvraag Kind van het EreveldOp 9 april aanstaande verschijnt het boek Kind van het Ereveld van Remco Reiding. Kind van het Ereveld is het waargebeurde verhaal van een gepassioneerde zoektocht met onverwachte persoonlijke gevolgen.

Remco Reiding slaagt er 55 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog als eerste in nabestaanden op te sporen van de bij Amersfoort begraven soldaten. Jaren nadat hij voor het eerst langs de gele stenen op het Russisch Ereveld liep, staan familieleden van de soldaten huilend met bloemen in de hand aan het graf van hun vader.
Inmiddels heeft Remco, met hulp van zijn vrouw Irina, in de hele voormalige Sovjetunie meer dan 180 families verwittigd.

In 2009 besloot Remco een boek te schrijven over het Russisch Ereveld en zijn zoektocht naar nazaten van Sovjetsoldaten. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie verleende hem hiervoor de status van geassocieerd onderzoeker.

Een aangrijpend boek over liefde, een leven zonder vader en de hartverscheurende consequenties van oorlog.

Donateurs van Stichting Dodenakkers.nl ontvangen het boek als donateursboek voor 2012. Voor de overige lezers van onze website mogen we twee exemplaren verloten. Om kans te maken om één van deze exemplaren hoef je alleen onderstaande vragen juist te beantwoorden.

Fryslân

$
0
0

 

Van de twaalf provincies in Nederland staat Fryslân op de 3e plaats qua aantal begraafplaatsen. Het gaat om 489 begraafplaatsen, waarvan 104 als gemeentelijke en 380 als bijzondere begraafplaats kunnen worden aangemerkt.

Viewing all 155 articles
Browse latest View live