Quantcast
Channel: Begraafplaatsen - Stichting Dodenakkers.nl
Viewing all articles
Browse latest Browse all 155

Bannink, Harry

$
0
0

 

* Enschede 10 april 1929 - † Zeist, 19 oktober 1999

 

Graf Harry BanninkWanneer men de Zeister Algemene Begraafplaats aan de Woudenbergseweg via de oude monumentale ingang betreedt, ziet men een prachtige zichtas voor zich. Als men deze dan oploopt vindt men aan de rechterkant een heel opvallend grafmonument. Het valt op door kleur, vorm en materiaal. Het is het graf van de componist Harry Bannink.

Harry Bannink werd in Enschede geboren op 10 april 1929. Zijn ouders waren Gerhard Derk Bannink en Elisabeth Kubinski. Na de lagere school ging hij naar de mulo, maar hij heeft die schoolopleiding door de oorlogsomstandigheden niet afgemaakt.

Na de bevrijding trad hij eerst op met een zanggroep en daarna speelde hij in een dansorkestje. In 1946 behaalde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag het staatsdiploma piano. Tot 1956 was hij werkzaam als muziekleraar. In dat laatste jaar kwam hij door een cabaretcursus bij de KRO-radio. In 1960 werd hij repetitor bij de musical My fair lady (1960-1962). Zo kwam Bannink in de theaterwereld terecht. In het cabaretprogramma Een avond met Wim Sonneveld (1964-1965) had Bannink de muzikale leiding. Met Annie M.G. Schmidt schreef hij meerdere musicals. Zijn eerste musical was Heerlijk duurt het langst (1965). Het bekende liedje Op een mooie Pinksterdag is uit deze musical. Voor de tv-programma’s Sesamstraat en Het Klokhuis schreef hij veel liedjes. Hij speelde mee in de succesvolle kleuterserie De film van ome Willem. Dit is slechts een greep uit het oeuvre van een succesvolle componist, want hij zette duizenden versjes en gedichten op muziek.

Tot 1960 bleef hij in zijn geboorteplaats wonen. In dat jaar verhuisde hij naar Hilversum, waar hij op 27 september 1961 trouwde met Jenny Pomeranz. Uit hun huwelijk werd een dochter geboren. In 1963 gingen ze in Loenen (Utrecht) wonen. Daar woonden ze jaren op de woonboot ‘Sabre’. Het wonen op het water werd in 1973 verruild voor het wonen in een bosrijke omgeving. Zij vestigden zich namelijk in Bosch en Duin (gemeente Zeist). Hier overleed Harry Bannink op 19 oktober 1999 aan een hartstilstand. Op 22 oktober werd hij op de Algemene Begraafplaats, vak A, nummer 59B, begraven.

Het grafmonument op het meest exclusieve deel van de begraafplaats bestaat uit vier losse elementen. Alle verschillend van vorm en kleur. Een element dat aan het hoofdeinde staat, heeft de vorm van een vaas. Het is crèmekleurig met aan de voorzijde een donkerbruine cirkel. Hierdoor lijkt het een vruchtbaarheidssymbool, een bevrucht ei dat voor nieuw leven staat. Een tweede element is een hardstenen grijze schaal, waarin, wanneer er regenwater in staat, vogeltjes kunnen baden. Een derde element heeft de vorm van een groene paprika versierd met vijf bloemmotieven. Het is van geglazuurde gebakken klei. Het vierde element - het meest in het oog springende - is van hetzelfde materiaal gemaakt en eveneens geglazuurd. Het heeft de grootte van een kaas. Het is voornamelijk okergeel van kleur met een blauwe bloem en gedeeltelijk opengewerkt. Dit onderdeel van Banninks grafmonument ligt vooraan. Hierop staan de gegevens van de begravene: Harry Bannink | 10-04-1929 | componist | 19-10-1999. In zijn bescheidenheid noemde hij zichzelf ‘toonzetter’.

Het graf heeft geen sterke contouren. Het gaat vloeiend over in de natuurlijke begroeiing van de omgeving. Er groeit een rododendron, een azalea, een potentilla, varens, lelietjes-der-dalen en wilde bosplantjes. (2014)

 

Bronnen

  • http://httpd.chello.nl/~m-smits/jenny/persoon/bannink.htm (bezocht 10 oktober 2004)
  • Harry Bannink (Wikipedia) (bezocht 23 mei 2006)
  • Biografie Harry Bannink op Popinstituut.nl (bezocht 1 juni 2006)

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 155